PREDSTAVITEV

Predstavitev vinogradništva

Naša proizvodnja poteka na 10500 trtah sort beli pinot, laški rizling, renski rizling, rumeni muškat, modri pinot, modra frankinja in zeleni silvanec na strmih pobočjih z južno lego in naklonom 32–36 stopinj. Prav zaradi majhnega števila trt, ki jih obdelujemo izključno člani družine, lahko posvečamo ogromno časa negi vinograda, prav ta pa je pogoj za odlično kakovost grozdja in vina. Zaradi erozije in visokih stroškov dela imamo ves vinograd zatravljen, to pa ugodno vpliva na rast trte na izključno peščenih tleh. Vzgoja je šparonska, dvojni in enojni Guyot, z medvrstnim razmakom 2–2.2 m in razmakom v vrstah 1 m. Leta 1994 smo posadili še vinograd v bližini Kranjčeve zidanice, ki pa smo ga bili leta 2006 zaradi izrazite razlike v kvaliteti grozdja, ki ni bila v skladu z našo filozofijo pridelave le-tega in vina, primorani prodati.

Klet in vina

Klet je, kot že povedano, podzemna, s konstantno temperaturo, ki se lahko poleti dvigne do največ 16 °C. Vino pridelujemo le iz kvalitetnega doma pridelanega grozdja. Ker ga ne kupujemo, smo eni redkih proizvajalcev vina iz izključno lendavskega grozdja. Vina hranimo v lesenih sodih in posodi iz nerjavečega jekla. Poudarek je tako na posameznih sortnih vinih kot tudi na vinih zvrsti. Zvrst pripravljamo na osnovi renskega rizlinga, ki ga imamo največ, laškega rizlinga in rumenega muškata, ki pa ga dodajamo po okusu. Zaradi izrazito peščenih tal lahko pridelujemo specifična vina z nizkimi kislinami.

Vizija

Zgodba vinogradništva Mlinarič se bo razvijala naprej. Izkušnje in nenehno izobraževanje so osnova za razvoj in težnjo k pridelavi še boljših vin ob uporabi tako novih kot že preizkušenih metod. Tudi lastne napake so tiste, iz katerih se učimo in ki nas usmerjajo v nadaljnji razvoji treh linij vin. Izstopajo vina zvrsti suhe linije, dišeča sortna vina in predikati. Le-ti, ki jih pridelujemo, so vedno v razredu polsuhih vin. Nikakor ne pristajamo na "slaščičarska vina", zato se tudi ne udeležujemo lokalnih ocenjevanj. Še naprej bomo v duhu sonaravnega skrbeli za sodobno obdelavo vinograda in upoštevali pravilo, da dobro vino nastaja že in predvsem v vinogradu. Ne pozabljamo pa na dejstvo, da so lendavska vina stigmatizirana in da Slovenci ob predstavitvi le-teh zavijajo z očmi, še preden jih spoznajo. Ko pa jih enkrat poskusijo, pa so nad njimi prijetno presenečeni. Če bomo uspeli odpraviti še ta slovenski predsodek in širšo okolico prepričati v nasprotno, pa smo " na konju".

Zgodovina

Smo preverjeno najstarejša vinogradniška družina v Lendavskih Goricah in vina hranimo v 260 let stari podzemni kleti, ki smo jo le z minimalnimi posegi prilagodili današnjemu času. Prav zato pa nas tare prostorska stiska. Klet je bila zaradi krize v drugi svetovni vojni zmanjšana za dve tretjini, opeka pa prodana za preživetje. Prednik, z imenom Stanislav Trojak, je bil priznan strokovnjak, ki je veliko svojega znanja prenesel na mojega deda Mihaela Mlinariča, ta pa na mojega očeta Stanislava, ki ga je pot, kar se tiče izobraževanja, zanesla prav v vinogradniške vode in je iz vinogradništva tudi diplomiral. Zaradi njegove prezgodnje smrti sem nosilec vinogradništva postal pisec tega uvoda Mihael Mlinarič. Prav očetova izobrazba in zagnanost sta privedli do tega, da smo bili med pionirji v uporabi modernejše tehnologije v proizvodnji sortno izbranega grozdja. Veliko pozornosti smo posvečali tudi negi vin, v tistih časih so nas celo malo imeli za čudake, saj smo merili sladkorno stopnjo grozdja in vina z refraktometrom, tisto čudno napravo, v katero gledaš kot v daljnogled. Prvo stekleničenje vina je bilo v naši kleti opravljeno že v 50. letih prejšnjega stoletja, vendar pa smo zaradi takratnih trendov prodaje odprtih vin stekleničenje postavili na stranski tir in ga celo malo zanemarili. Danes prodajamo samo še ustekleničena vina, odprta vina pa postrežemo le ob degustacijah. S tem se izognemo morebitnim težavam, ki lahko nastajajo ob transportu odprtih vin.

Top

Privacy Preference Center

sl_SISlovenian
en_USEnglish sl_SISlovenian